Voorleesactie 2021

Op 8 oktober 2021 is het de Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs. Doe jij mee met de Voorleesactie op een basisschool of pabo?

De Voorleesactie is een laagdrempelige actie om aan de slag te gaan met duurzame ontwikkeling in de klas. De actie valt precies in de Kinderboekenweek. Die heeft dit jaar als thema ‘Worden wat je wil’. Dat gaat, net als duurzaamheid, over toekomst.

Duurzame PABO heeft in het verleden een reeks boeken uitgegeven rondom duurzame thema’s. Als je gaat voorlezen, krijg je één van die boeken. Vind je daar geen geschikt onderwerp in? Geen nood, alle boeken staan op deze website en zijn als pdf digitaal beschikbaar.

Tijdens de Voorleesactie lees je een verhaal voor uit zo’n boek. En het zou mooi zijn als je meer doet dan alleen voorlezen. Leren voor duurzame ontwikkeling is een mooi startpunt voor een project of lessenserie, activerend, geïntegreerd onderwijs in jouw klas.

We dagen je uit om rondom het door jouw gekozen verhaal zo’n project vorm te geven!

Nog een uitdaging: competenties

En we hebben nog een uitdaging voor je: een leerkracht die leert voor een duurzame toekomst, samen met leerlingen, medestudenten, collega’s, is een bijzonder mens, met bijzondere competenties. In het project A Rounder Sense of Purpose hebben we die competenties samengevat in 12 leerkrachtcompetenties. Die RSP-competenties vind je in de RSP-website.

Als je naar die competenties kijkt, kun je je bij elk van die 12 competenties afvragen: ben ik dit? Kan ik dit? Durf ik dit? Je kunt er dan één of twee kiezen die je in jouw project verwerkt. En het wordt helemaal geweldig als je jouw project dan ook nog kunt verbinden aan één van de Sustainable Development Goals (SDG’s).