Eerste lespakket over circulair textiel in Nederland

Per jaar belandt er helaas nog steeds gemiddeld 10 kilo textiel per inwoner bij het restafval en wordt verbrand. Dat is zonde! Graag leren we leerkrachten en leerlingen van het primair onderwijs door middel van een inspiratiekoffer bewust te maken van verspilling, maar vooral ook over wat er allemaal mogelijk is op weg naar circulair textiel.

De speciaal door de gemeente Amsterdam ontwikkelde inspiratiekoffer is sinds kort beschikbaar voor alle basisscholen in Amsterdam (via het ANMEC) en Zaanstreek (via het ZNMC). Maar wie weet kan er ook wel een leskoffer worden gemaakt voor jou!

Centraal staat het onderwijsboek De wereld van kleding dat Duurzame PABO samen met Daniëlle Schouten heeft samengesteld. Daarnaast zit ook de Bosatlas van de Duurzaamheid in de koffer, en extra onderdelen voor groep 6 tot en met 8. Totaal 12 kant-en-klare lessen, veel grondstoffen, voorbeelden en pimp- en knutselmateriaal. 

Het 80 pagina’s tellende onderwijsboek De wereld van kleding is in het najaar van 2020 via de Duurzame PABO en pabo-studenten, cadeau gegeven aan meer dan 4.000 basisscholen in Nederland. Dus grote kans dat er bij jouw school een exemplaar van De wereld van kleding aanwezig is om mee aan de slag te gaan! Inmiddels is het boek ook te leen via meer dan 200 bibliotheken in Nederland en de bibliotheken van de pabo’s. In het boek staan spelletjes, lessen en voornamelijk door pabo-studenten geschreven verhalen. Het boek is geschikt voor zowel onder-, midden- als bovenbouw. Er zijn helaas geen extra boeken meer te bestellen.

Daniëlle Schouten droomt ervan dat straks alle scholen jaarlijks met het thema textiel aan de slag gaan zoals dat inmiddels gelukkig ook al met plastic en zwerfafval gebeurt. Zo helpen NME-centra scholen en de leerlingen mee, om alle waarde uit textiel te halen en dragen ze bij aan een duurzamer samenleving. 

Vragen over of interesse in de leskoffer Op weg naar circulair textiel? Neem contact op met Daniëlle Schouten via 06-14674094 of schoutendanielle@hotmail.com

Foto boven: In de klas bij tekenaar met Petra Laseur