Het boek

Wist je dat er in een gemiddelde kledingkast in Nederland maar liefst 50 ongedragen kledingstukken hangen? Zonde, want bij de productie van kleding zijn veel nieuwe grondstoffen, water, chemicaliën en energie nodig. Danielle Schouten verwondert zich hier al enige tijd over en vindt het tijd voor verandering. Duurzame PABO organiseert al jaren de voorleesactie voor de Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs en dit jaar hebben ze gezamenlijk ingezet om ‘kleding’ het thema van het bijbehorende voorleesboek te maken. ‘De wereld van kleding’ wordt de komende weken via aangemelde voorlezers èn 18 deelnemende pabo’s verspreid. Vrijdag 9 oktober staat het boek centraal bij de voorleesactie. Helaas is het niet meer mogelijk om het boek aan te vragen; aanmelden voor het meedoen aan de voorleesactie is wel mogelijk.

Ontstaan

Pabo’s en pabo-studenten zijn benaderd om verhalen te schrijven over kleding. Basisscholen en leerlingen zijn gevraagd om tekeningen over het onderwerp te maken. Er zijn partners gezocht om de drukkosten te betalen en voor samenwerking op passende onderdelen. Er zijn verschillende lessen uitgewerkt om meer te leren over de wereld van kleding en er is een spel ontwikkeld.

Cadeau

Per school is er één boek kosteloos beschikbaar; een cadeautje van Duurzame PABO. Via de aangemelde voorlezers en de 18 pabo’s gaat ‘De wereld van kleding’ naar meer dan 4000 basisscholen. Voorlezers en pabo-studenten krijgen een digitale versie van het boek. Ook 120 Natuur en Mlieu centra en 66 Eco-Schools krijgen allemaal een exemplaar cadeau. 

Voorleesactie 

De voorleesactie van de Dag van de Duurzaamheid is een laagdrempelige actie om met kinderen in gesprek te gaan over duurzaamheid. Maar voorlezen op een andere dag mag natuurlijk ook. In het boek staan ook verhalen over vroeger en sluit daarmee goed aan bij het thema van de Kinderboekenweek. Deze verhalen zijn speciaal geschreven door de Grootouders voor het Klimaat.

Doelgroep

In ‘De wereld van kleding’ staan 16 verhalen. Het boek heeft 80 pagina’s op A4 formaat en is kleurrijk geïllustreerd’. ‘De wereld van kleding’ is gemaakt voor groep 1 t/m 8 van de basisschool. Er zijn verhalen voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Aansluitend aan het voorlezen kun je met kinderen in gesprek gaan over kleding. Bijvoorbeeld over de vraag waar kleding van is gemaakt of in welk land. En wat doe je met kleding als je het niet (meer) draagt. Om je op weg te helpen, wordt in het boek na elk verhaal een vraag gesteld.

Oproep

We roepen iedereen op, zowel de basisscholen als de pabo’s om met de klas of misschien wel met de hele school aan de slag te gaan met het thema kleding. Daarom staan er naast de verhalen in het boek ook:

  • volledig uitgewerkte lessen
  • supply chain game
  • muziek over de was
  • hoe wordt een T-shirt gemaakt
  • laat je kleding langer meegaan
  • online duurzame les (interactieve game)
  • een woordzoeker
  • en een quiz

Vanaf nu geldt waardeer je kleren, het is tijd voor verandering.

In Milieu Magazine nr.3-2020 staat een interview met André de Hamer, redacteur van ‘De wereld van kleding’.

‘Of luister naar de onderwijspodcast met projectleider/redacteur Danielle Schouten.