10 Camouflage

Techniek wordt steeds belangrijker op de basisschool. Dat geldt ook voor het zogenaamd ontwerpend leren. Deze les over biomimicry is een combinatie van beide. Biomimicry is het nabootsen van ideeën uit de natuur om menselijke problemen op te lossen. Voorbeelden hiervan zijn het imiteren van een haaienhuid voor snellere zwempakken en de haakjes van klittenbollen als inspiratie voor klittenband. Of het landingsgestel van een helikopter dat geïnspireerd is op de poten van sprinkhanen.

Over biomimicry is aardig wat informatie op internet te vinden, maar geschikt lesmateriaal is er weinig. In deze les leren de leerlingen hoe zij oplossingen kunnen ontwerpen, maken, testen en evalueren, geïnspireerd door de natuur rondom school. Zo vormt deze les een bijzondere combinatie van onderzoekend techniek- en natuuronderwijs, en bezig zijn op het schoolplein. Niet alleen laagdrempelig, maar ook heel leuk!

Aanvullende materialen bij deze les:

De auteurs van deze les zijn Marit de Koning en Petra Jansen, Veldwerk Nederland en Bowine Wijffels, Stichting BiomimicryNL.

Alle lessen