Vrijdag 9/10 is het de Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs!

Op vrijdag 9 oktober 2020 is het de Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs. De Voorleesactie op deze dag is een laagdrempelige actie om met kinderen in gesprek te gaan over duurzaamheid en heeft dit jaar het thema kleding. Op meer dan 4000 basisscholen, diverse kinderopvangcentra en bibliotheken wordt voorgelezen. Door leerkrachten, wethouders, grootouders, duurzame professionals en studenten van 18 pabo’s!

De wereld van kleding 
Het voorleesboek ‘De wereld van kleding’ is geschreven door enthousiaste pabo-studenten. Basisschoolleerlingen maakten prachtige tekeningen. Er staan ook verhalen over vroeger in het boek van de Grootouders voor het Klimaat, waardoor de Voorleesactie goed aansluit bij de Kinderboekenweek. Het boek en de Voorleesactie worden georganiseerd door Duurzame PABO, SME en Leren voor Morgen.

Thema
Wist je dat de gemiddelde kledingkast in Nederland maar liefst 50 ongedragen kledingstukken telt? Zonde, want er zijn veel nieuwe grondstoffen, water, chemicaliën en energie voor gebruikt. Mede daarom duiken we dit jaar in het thema kleding. Na het voorlezen volgt een gesprek met kinderen over kleding. Weet je hoe een T-shirt en een spijkerbroek worden gemaakt? Hoe gaan we respectvol om met onze kleding en het milieu? En wat doe je met kleding die je niet (meer) draagt? Onder andere deze vragen en antwoorden vind je in het 80 pagina’s tellende A4 onderwijsboek.

Verder aan de slag
In het boek staan naast de verhalen ook praktische en volledig uitgewerkte lessen. Bijvoorbeeld over kleding verven en een proef om te leren waar kleding van wordt gemaakt. Meer informatie en een download van het boek vind je op www.dewereldvankleding.nl.

Deelname pabo’s
Studenten van de iPabo, Hogeschool de Kempel, NHL Stenden Hogeschool, Thomas More Hogeschool, de Nieuwste Pabo, Hogeschool Utrecht, Marnix Academie en Hogeschool Zeeland schreven verhalen voor het boek.

Studenten van de volgende pabo’s gaan voorlezen op hun stagescholen: iPabo, Hogeschool Windesheim, Hogeschool Utrecht, Christelijke Hogeschool Ede, Hanzehogeschool Groningen, NHL Stenden Hogeschool,
Hogeschool De Kempel, Hogeschool Leiden, Thomas More, de Nieuwste Pabo, Marnix Academie, Hogeschool Zeeland, Hogeschool KPZ en Hogeschool Viaa. Bekijk het totale overzicht.

Het boek ‘De wereld van kleding’ is mede mogelijk gemaakt door: Duurzame PABO, Duurzaam Door (RVO), Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Zeeman en H&M.

Laatste nieuws