Race Against Waste: kom in actie in de circulaire economie

Sinds 2014 is Race Against Waste (RAW) actief in het basisonderwijs. RAW organiseert educatieve competities rondom de circulaire economie en energiebesparing, waarbij educatie en actie hand in hand gaan. Momenteel voert RAW drie projecten uit: de E-waste Race, Textiel Race en Energy Race

De opzet van de projecten zijn hetzelfde: per gemeente of regio gaan 10 tot 15 basisscholen met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk oude elektronica (e-waste) of gebruikt textiel te verzamelen (of te repareren en ruilen), of om zoveel mogelijk energie te besparen in de woonwijk.

De E-waste Race, Textiel Race en Energy Race beginnen met een gastles, waarin uitgelegd wordt wat er aan de hand is met het milieu, grondstoffen en onze spullen en energiebronnen. Daarna leren de leerlingen over wat het betekent om te verminderen, te hergebruiken, te repareren en te recyclen. Na de gastles gaan de leerlingen zelf aan de slag: zij kunnen een mooie campagne opzetten voor hun ouders, vrienden en buurtbewoners om e-waste of textiel te verzamelen.

Bij de Energy Race werkt het iets anders: de nadruk ligt op energiebesparing en daarom gaan leerlingen aan de slag om zoveel mogelijk acties thuis, op school, of bij de vereniging uit te voeren voor energiebesparing. Denk aan korter douchen, radiatorfolieplakken of de thermosstaat omlaag.

De leerlingen melden de verzamelde e-waste of textiel, of hun energie acties aan in de project website. De website houdt de score bij. De school met de hoogte score wint een schoolreisje of een andere toffe beloning!

Planning

In het derde kwartaal staan er nieuwe E-waste Races, Textiel Races en Energy Races op de planning. Doe jij ook mee met jouw klas? Check de agenda en mail ons! Over de projecten kan je meer lezen op de website van Race Against Waste.

De volgende steden/regio’s voeren de projecten uit. Leerkrachten (en leerkrachten in opleiding) kunnen zich aanmelden voor deze projecten. Deelname is gratis! Een project bestaat uit één keer een gastles van 1,5 uur en een competitieperiode van vier weken. De competitieperiode mogen de leerkrachten zelf invullen qua tijdsinvestering (geen minimale of maximale investering). 

In de periode van 4 september tot en met 19 oktober:

  • Energy Race: Tilburg, Breda, Eindhoven en Zaanstad 
  • Textiel Race: Westland, Emmen, Almere, Apeldoorn & Deventer
  • E-waste Race: Leiden, Drechtsteden, Noord-Veluwe, Helmond, Nuenen, Son en Breugel, Asten, Someren, Deurne, Gemert-Bakel, Land van Cuijk, Amsterdam, Oosterhout & Geertruidenberg, Gooi & Vechtstreek, Groningen & Het Hogeland

Laatste nieuws