Missie: meer met het thema textiel in het onderwijs!
De textielindustrie behoort tot een van de meest vervuilende industrieën. Wist je dat? Wellicht zou er veel minder geproduceerd kunnen (hoeven) worden. We hebben ook nog eens heel veel textiel. Een gemiddelde kledingkast in Nederland telt 173 kledingstukken. Waarvan er ook nog eens 50 items niet worden gedragen (onderzoek Hogeschool van Amsterdam). Zonde.
Er worden ook steeds meer kledingbergen van kleding die niet (meer) wordt gedragen gevonden of zelfs verbrand. Dat is zonde en niet goed voor het milieu. Want voor het maken van kleding zijn veel grondstoffen gebruikt. Wat als we kleding meer zouden waarderen en de gebruikte grondstoffen en materialen zo lang mogelijk gebruiken?
Mijn tip voor iedereen is: waardeer je kleren. Draag wat je hebt en zorg er goed voor. Deel wat je niet (meer) gebruikt. En, als laatste, stop het in de textielcontainer. Doe je mee? Zoals dit ook staat vermeld in het boek De wereld van kleding uitgegeven door Duurzame PABO in 2020.
Wellicht vraag je je af: hoe pak ik dit aan bij mij op school? Ga met het thema textiel aan de slag via… een pabo-student! Zij worden zich steeds bewuster en leren op de pabo ook over dit actuele onderwerp. Daniëlle geeft al een aantal jaren gastcollege’s in Leiden en Amsterdam en breidt dit graag uit. Sowieso ligt het boek in de bieb bij diverse pabo’s.
Het boek De wereld van kleding
Het boek is rondom de dag van de duurzaamheid in 2020 op heel veel basisscholen via pabo-studenten verspreid. Daarnaast is het boek te leen in meer dan 200 openbare bibliotheken. In het boek staan veel verhalen van pabo-studenten en lessen waaronder het superleerzame – meteen te spelen – spel Van katoenbolletje naar circulaire jeans (pdf).
De leskoffer Waardeer je kleren
En daarnaast zijn er inmiddels steeds meer NME-centra die de leskoffer Waardeer je kleren uitlenen. In deze leskoffer zit het boek plus 12 kant-en-klare lessen om met het onderwerp aan de slag te gaan. Op dit moment in Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam (3 koffers PO en 1 koffer VO), Den Haag (2 koffers PO en VO), Haarlem (2 koffers), Oss, Westland en Zaandam. Als je ook interesse hebt, mail naar danielle@waardeerjekleren.nl.
Gastles, workshop en spreker
Ooit begonnen op het NWT-conferentie in 2019. Inmiddels van klassen, naar groepen, naar conferenties. Daniëlle vertelt steeds meer over dit onderwerp in en voor het onderwijs als gastspreker. Van een teamdag op een school tot schoolbesturen en uitgenodigde docenten van vele scholen in een gemeente.
Haar missie: straks alle scholen ook jaarlijks aan de slag met het onderwerp textiel. Het is (hoognodig) tijd voor verandering! Zeg maar à la het onderwerp plastic ;-)
Daniëlle Schouten
Daniëlle is de maker van het boek en de leskoffer en werkt naast haar educatietak ook inhoudelijk aan ‘op weg naar circulair textiel’ voor organisaties en bedrijven. Van aanbestedingen volgens de R-ladder voor bedrijfskleding, textielcontainers voor inzameling maar ook EU-Reflow project, samenwerkingen met innovatieve bedrijven zoals Textiles2Textiles tot en met lokale kledingmakers, schoenmakers en een naaiatelier om ook gewoon de Nederlandse taal beter te leren.
Meer weten? Luister naar een interview met Daniëlle via onderstaande Meesterwerken-podcast.