Leren voor het Leven: nu en in de toekomst

Mirjam Venneker
NHL Stenden

Mirjam Venneker, lerarenopleider op NHL Stenden is een onderwijspetitie gestart. Het doel is leraren tijd, hulp en kaders te geven om leerlingen, naast vakinhoud ook te laten Leren voor het Leven. Duurzame PABO steunt deze petitie.

Leven voor het Leven is een leven met klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, behoefte aan duurzame productie en consumptie en rechtvaardige verdeling van de welvaart.

Ingewikkelde problemen en daar komt ook emotie bij kijken. Het wordt soms zelfs afgedaan als een ideologie, terwijl er wereldwijd wetenschappelijke consensus is dat de opwarming van de aarde veroorzaakt wordt door de manier waarop we leven als mensen. Het goede nieuws is dat mensen een verschil kunnen maken. Het is belangrijk dat jongeren daarover leren. Maar hoe?

Daarop is het verwerven van duurzame houding, kennis en vaardigheden het antwoord. En de plek daarvoor is school. De minister heeft aangegeven in een kamerbrief in april dat duurzaamheid geïntegreerd moet worden in het onderwijs bij alle vakken en dat leraren daarin het best kunnen samenwerken. Daar zijn dan wel tijd, hulp een kaders voor nodig. Vind jij dat ook belangrijk? Teken dan de petitie via ⁠Lerenvoohetleven.nu. Vraag het andere betrokkenen ook te doen uit je (sociale) netwerk.

Op de website vind je tevens drie toolkits voor het onderwijs, een kleurplaat en een poster. Volg de socials en deel de berichten van Tiktok, Instagram, Youtube en Linkedin. Wil je meedenken om van deze petitie een succes te maken? Mail dan naar Mirjam.van.lierop@nhlstenden.com.

Zie ook artikel 'Duurzaamheidsonderwijs op elke school' in Leeuwarder courant (pdf of website)

Laatste nieuws