Kansen voor duurzaam onderwijs

‘De kansen die het nieuwe curriculum ons biedt’ was het thema van de bijeenkomst ‘Curriculum.NU!’ die op 24 januari j.l. door Duurzame PABO, Jong Leren Eten, HZ University of Applied Sciences en de Provincie Zeeland werd georganiseerd in het gloednieuwe HZ-gebouw in Middelburg.

door: André de Hamer, Duurzame PABO

Zeventig onderwijsprofessionals en pabostudenten lieten zich door Curriculum.nu-ontwikkelaar Marleen de Goeij meenemen tijdens haar presentatie over alle kansen en ontwikkelingen en met name die voor een prominente plek voor duurzaamheid in het nieuwe curriculum.

Kinderboekenschrijver Marc ter Horst las vervolgens voor uit zijn succesvolle boek ‘Palmen op de Noordpool’. Daarna gingen de deelnemers twee uur aan de slag tijdens workshops. Deze liepen uiteen van belevend leren bij Klasseboeren tot de Groene Revolutie, waar de bewezen meerwaarden van ‘buiten zijn’ en ‘buiten leren’ voor de ontwikkeling van kinderen centraal stond. Ook waren er workshops over Onderzoekend Leren, Sport en Bewegen (het belang van spelen en bewegen voor de gezondheid van kinderen), de mogelijkheden om non-fictie kinderboeken in te zetten voor de zaakvakken en de uitgangspunten van betekenisvol onderwijs door te doen. Aan het eind van de bijeenkomst was er een heerlijk buffet met biologische, vegetarische streekproducten van chef-kok Sjako Minderhoud, verzorgd door de HZ catering.

Aan de reacties te zien en te horen was ‘Curriculum.NU!’ in alle opzichten voor herhaling vatbaar. Iedereen die heeft meegeholpen om deze middag en avond tot een succes te maken: hartelijk dank!

Ook een bijeenkomst over Curriculum.nu! en duurzaamheid en gezondheid in het onderwijs op uw pabo? Neem contact op met André de Hamer.