Dag van de Duurzaamheid op school – voorlezen en vertellen over je passie in 150 klassen
De NME-centra van de Omgevingsdienst regio Utrecht organiseerden hun Voorleesactie. Ruim 150 schoolklassen in de regio meldden zich aan. Een kijkje in 150 klassen in Utrecht op de Dag van de Duurzaamheid.
Wethouders, inwoners en vrijwilligers lazen op vrijdag 8 oktober voor op basisscholen en gingen vervolgens met de kinderen in gesprek. Deze dag viel midden in de Kinderboekenweek. Het thema van de Kinderboekenweek was ‘Worden wat je wil’. Dit thema én duurzaamheid gaan over de toekomst. Een uitgelezen kans om beide te combineren.
Alberta Schuurs, wethouder in de gemeente De Ronde Venen was een van de 75 voorlezers. Ze las voor aan groep 8 van OBS de Eendracht over duurzaamheid en het scheiden van afval. Ze had een leuk gesprek met de leerlingen over het belang van vakmensen maar ook van filosofen en kunstenaars.
Voor elke leeftijdsgroep was er een boek geselecteerd; ‘Ik wil een wiegje worden, zei de wilg’ van Bette Westera en Henriette Boerendans voor de kleuters. ‘Tim de kleine boswachter’ van Jan Paul Schutte voor groep 3/4, ‘Als een boom’ van Maria Gianferrari voor de groepen 5/6 en ‘een biologische bonusmama’ uit de bundel ‘De kracht van nieuwe energie’ voor de hoogste groepen.
Het onderwerp maakte wel wat los, met name in de gesprekken met groep 7/8. Die gingen over spandoeken tegen windmolens die door een buurvrouw weer werden weggehaald. Een boerenzoon gaf aan dat zijn vader zegt dat iedereen de schuld geeft aan de boeren. Een jongen vertelde dat ze thuis een gaatje in de schutting hebben gemaakt voor de katten en dat de egels er graag gebruik van maken. En een meisje vertelde trots dat ze thuis helemaal van het gas af zijn met een warmtepomp.
Renata Moi uit Zeist koos ervoor om voor te lezen uit haar eigen boek ‘Zoals beloofd’, het verhaal dat ze schreef over het ontwikkelingswerk dat ze jaren deed in Kenia. Met de bovenbouwleerlingen van de topklas van Montessorischool Griffensteyn in Zeist sprak ze over je eigen pad volgen, kiezen voor je passie. Een mooie drijfveer om je in te zetten voor een duurzame wereld. Om te benadrukken hoe belangrijk het is om je hart, je passie te volgen, trakteerde Renata Moi de leerlingen na afloop op ‘harte-koekjes’.