Inspirerende conferentie Duurzame PABO
Hoe geef je buiten les? Is natuur het leukste vak op school én op de pabo? Hoe kunnen we als school verduurzamen? Wat is plastic soep? Hoe leren we kinderen nadenken over de toekomst? Op dit soort vragen gaf de conferentie van Duurzame PABO een antwoord. In Zwolle waren woensdagmiddag 8 februari vele voorbeelden van vernieuwend duurzaam onderwijs te zien.
The Whole School Approach
Centraal stond ‘The Whole School Approach’ van hoogleraar Arjen Wals. Een benadering waarbij de school aan leerlingen de ruimte geeft om te onderzoeken, te reflecteren, samen te werken met de omgeving en die meer is dan een ‘leerfabriek’. Duurzame thema’s lenen zich goed voor meerdere vaardigheden, zoals het doen van onderzoek, voor het zorgdragen voor elkaar en je omgeving, voor discussiëren en het beoordelen van informatiebronnen.
Duurzame scholen
Er zijn inmiddels vele scholen die invulling geven aan de ‘Whole School Approach’. Duurzame PABO verzamelt de voorbeelden en werkt nu aan de compleet herziene uitgave van ‘Duurzame ontwikkeling op de basisschool’.
Duurzaam onderwijs is dan geen project los van het curriculum, maar juist als onderdeel ervan. Scholen die zo werken, werken voor het onderwijs van de 21e eeuw en tegelijkertijd aan een goed curriculum, sterk pedagogisch en didactisch handelen, en het schoolgebouw en omgeving. Deze drie elementen moeten in samenhang ontwikkeld worden.
Teken en schrijf mee over voedsel
Ook werd het startsein gegeven voor het nieuwe voorleesboek van de Dag van de Duurzaamheid. Kinderen maken voor dit boek tekeningen over het thema Voedsel. De eerste tekeningen werden gepresenteerd en gekeurd door de Applausmeter. De verhalen zullen weer geschreven worden door pabo-studenten op basis van de kindertekeningen.
Naast het plenaire programma was er een ruime keuze uit workshops en was er de doorlopende presentatie van ‘Natuur als leukste vak op school en op de pabo‘. Duurzame PABO dankt alle deelnemers, sprekers, workshopgevers en hogeschool Windesheim voor hun bijdrage aan de dag.
Beschikbare presentaties
Hieronder staan de beschikbare presentaties van de workshops en presentaties.
Plenaire programma
Voorleesactie op de Dag van de Duurzaamheid
Doorlopende visuele presentatie Outdoor education, Natuur als leukste vak op school.
Leren doe je samen, Marianne Benning (Naturalis)
Workshops
- Workshop Alle kinderen naar buiten, Jasper de Ruiter (Tringa Paintings)
- Workshop Eco-schools, door Hak van Nispen tot Pannerden (SME-Advies)
- Workshop Maker-education, Petra Jansen (Marnix Academie en Farasha Educatief)
- Workshop Plastic soep, Esther van der Meer (Duurzame PABO)
De les over plastic soep is te vinden in het het boek 32 lessen voor de toekomst.
Presentaties en werkbladen kun je hier vinden.