Voorleesactie 2021: aanmelden pabo-docenten

Op 8 oktober 2021 is het de Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs. Doe jij en jouw studenten mee met de Voorleesactie op een basisschool of pabo?

De Voorleesactie is een laagdrempelige actie om aan de slag te gaan met duurzame ontwikkeling in de klas. De actie valt precies in de Kinderboekenweek. Die heeft dit jaar als thema ‘Worden wat je wil’. Dat gaat, net als duurzaamheid, over toekomst.

Duurzame PABO heeft in het verleden een reeks boeken uitgegeven rondom duurzame thema’s. Iedere pabo die meedoet ontvangt kosteloos een pakket  van ongeveer 80 boeken. Onze suggestie is dat als jouw studenten gaan voorlezen, zij één van die boeken krijgen. Vinden ze daar geen geschikt onderwerp in? Geen nood, alle boeken staan op de website van Duurzame PABO en zijn als pdf digitaal beschikbaar.

Tijdens de Voorleesactie leest de pabo-student of iemand anders een verhaal voor uit zo’n boek. En het zou mooi zijn als de studenten meer doen dan alleen voorlezen. Leren voor duurzame ontwikkeling is een mooi startpunt voor een project of lessenserie, activerend, geïntegreerd onderwijs in de klas.

Je zou de Voorleesactie kunnnen koppelen aan competenties voor een duurzame toekomst. In het project A Rounder Sense of Purpose hebben we die competenties samengevat in 12 leerkrachtcompetenties. Die RSP-competenties vind je in de RSP-website. Als een student naar die competenties kijkt, kan hij of zij zich bij elk van die 12 competenties afvragen: ben ik dit? Kan ik dit? Durf ik dit? De student kan er dan één of twee kiezen die in een project verwerkt worden. En het wordt helemaal geweldig als het project dan ook nog verbonden kan worden aan één van de Sustainable Development Goals (SDG’s).

We dagen je uit om zo’n project vorm te geven!

Gegevens pabo

Contactgegevens voor toezending boeken

Voorkeurthema's

Geef hieronder aan welke thema's jouw voorkeur hebben (in volgorde).