Prominenten lezen voor op de Dag van de Duurzaamheid

geplaatst in: Nieuws | 0

In het kader van de Dag van de Duurzaamheid 2016, vindt op maandag 10 oktober de landelijke Voorleesactie plaats. Op duizenden basisscholen wordt voorgelezen uit het nieuwe boek ‘De wereld van Plastic’ en gaat men in gesprek over duurzaamheid. Op basisschool OBS Atalanta in Heerhugowaard vindt het centrale voorleesmoment plaats met prinses Laurentien, DJ Gregor Salto, meteoroloog Helga van Leur en andere prominenten.

Het nieuwe boek wordt gepresenteerd en voorgelezen tijdens het centrale voorleesmoment in Heerhugowaard. Pabo-studenten uit het hele land hebben de voorleesverhalen, geschikt voor groep 1 t/m 8, geschreven over het thema Plastic. Onder redactie van André de Hamer en Peter Heres zijn de 16 beste verhalen zijn gebundeld in het rijk geïllustreerde boek waarvoor kinderen van de basisschool alle tekeningen en kunstwerken hebben gemaakt. Deze dienden ter inspiratie voor de verhalen.

Kinderen hebben veel vragen en ideeën over hoe de wereld schoner, mooier en eerlijker kan. Daarom lezen door het hele land op 10-10 ruim 5000 pabo-studenten, burgemeesters, leerkrachten, wethouders, directeuren, medewerkers van reinigingsdiensten, prominenten zoals sprintkampioene Nelli Cooman (in Zeeland) en vele anderen voor uit het nieuwe boek ‘De wereld van Plastic’.

Helga van Leur
Foto: Arie Kievit

Centrale Voorleesmoment in Heerhugowaard
Op basisschool OBS Atalanta in Heerhugowaard wordt het nieuwe boek door prinses Laurentien gepresenteerd aan twee schrijvers (pabo-studenten) en twee illustratoren (kinderen) die aanwezig zijn. Tevens wordt de knikkertegel van gerecycled plastic onthuld, die deelnemende scholen ook konden ontvangen. Hierna wordt er door DJ Gregor Salto, meteoroloog Helga van Leur, prinses Laurentien, de gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, burgemeester en wethouder van de gemeente Heerhugowaard en diverse andere prominenten voorgelezen in alle klassen. Tot slot vindt de dialoogsessie plaats over het thema plastic met de voorlezers en kinderen uit de bovenbouw (10-12 jaar).

Over het thema
Plastic biedt veel voordelen voor producten en consumenten. Het is sterk, licht van gewicht, in alle vormen te gieten en het is spotgoedkoop. De nadelen van de productie en toename van het gebruik van plastic zijn ook steeds meer zichtbaar. De plastic soep groeit: niet alleen ver in de oceaan maar ook dichtbij zoals in het Amsterdamse grachtenwachter. Elk jaar stijgt de productie van plastic, wereldwijd wordt er ruim 300 miljard kilo plastic gemaakt. Dit jaar staat de vraag centraal: ‘Hoe moeten we samen verantwoord omgaan met plastic?’

De Dag van de Duurzaamheid
Tijdens de landelijke Dag van de Duurzaamheid, een initiatief van Urgenda, vinden door heel Nederland duizenden duurzame activiteiten plaats. Kijk voor alle activiteiten op 10-10 op www.dagvandeduurzaamheid.nl Volg de dag via social media met #dvdd16, Facebook.com/deDagvandeDuurzaamheid en de voorleesactie op Twitter met @voorleesactie

Initiatiefnemers
De Voorleesactie is een initiatief van Duurzame PABO, Urgenda, DuurzaamDoor en de Missing Chapter Foundation. Mogelijk gemaakt door Ministerie van I&M en Rijkswaterstaat, ROVA en Omrin.

 

Foto’s Arie Kievit