Verslag themabijeenkomst 24 januari

‘De kansen die het nieuwe curriculum ons biedt’. Dat was het thema van de bijeenkomst ‘Curriculum.NU!’ die op 24 januari j.l. door Duurzame PABO, Jong Leren Eten, HZ University of Applied Sciences en de Provincie Zeeland werd georganiseerd in het gloednieuwe HZ gebouw in Middelburg.

Duurzame PABO programma manager André de Hamer was de dagvoorzitter. 67 onderwijsprofessionals en pabostudenten lieten zich door Curriculum.nu ontwikkelaar Marleen de Goeij meenemen in haar presentatie over deze kansen en ontwikkelingen.

Kinderboekenschrijver Marc ter Horst las voor uit zijn succesvolle boek ‘Palmen op de Noordpool’.  Daarna gingen de deelnemers twee uur aan de slag tijdens workshops. Deze liepen uiteen van belevend leren op de boerderij bij Klasseboeren tot de Groene Revolutie waar de bewezen meerwaarden van buiten zijn en buiten leren in een natuurlijke omgeving voor de ontwikkeling van zintuigen, creativiteit en de motorische, cognitieve en sociale vaardigheden van kinderen centraal stond.

Van Onderzoekend leren tot Sport en Bewegen, het belang van spelen en bewegen voor de gezondheid van kinderen. Van de mogelijkheden om non-fictie kinderboeken in te zetten voor de zaakvakken en voor leesbevordering tot de uitgangspunten van betekenisvol onderwijs door te doen.

Aan het eind van de bijeenkomst was er een heerlijk buffet verzorgd door de HZ catering met biologische vegetarische streekproducten van chefkok Sjako Minderhoud. Aan de reacties te zien en te horen was deze bijeenkomst in alle opzichten voor herhaling vatbaar.

André de Hamer