Verslag mini conferentie 4 oktober

Op 4 oktober organiseerden we, mede mogelijk gemaakt door het programma Jong Leren Eten, samen met de HAN-pabo’s de goed bezochte miniconferentie Kansen benutten in een nieuw curriculum op de HAN-campus in Nijmegen. Met extra nadruk op gezond voedsel/ voeding en de natuur & techniek.

Er waren ruim 200 deelnemers, voornamelijk pabostudenten aangevuld met gasten van buiten. Het plenaire deel in het auditorium startte met een introductie door pabodocent Dave Hanzen, waarna ik Duurzame PABO mocht introduceren. Ondertussen kregen alle aanwezigen het boekje ‘Sem en Saar geven positieve energie’ waaruit zij op 10 oktober (en ver daarna) gaan voorlezen op basisscholen in de regio.

Constant Hoogenbosch van Movie Machine verzorgde een boeiende keynote met de titel Future-education voor de netflixgeneratie: wat leren wij over de toekomst vanaf het scherm. Oftewel hoe thema’s als klimaatverandering, vernietiging van de biodiversiteit, veilig voedsel en overbevolking al in science fiction films uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw stevig aan de kaak gesteld werden.

Terug in het heden nam Bianca Schoeber, ontwikkelteamlid Mens en Natuur binnen Curriculum.nu, de aanwezigen mee in hoe boeiend onderwijs vormgegeven kan worden met behulp van de door de ontwikkelteams ontwikkelde bouwstenen. Zo gaat de bouwsteen Duurzaamheid over (het leren over) het reduceren van onze ecologische voetafdruk – terwijl tegelijkertijd onze kwaliteit van leven behouden blijft. En het gaat over (het leren over) de relatie tussen duurzame ontwikkeling en technologische innovatie. Deze bouwsteen Duurzaamheid kan heel mooi gecombineerd worden met de bouwsteen Systemen, waarbij leerlingen leren over het definiëren van systemen en de werking van systemen, zoals ecosystemen. Met deze bouwstenen wordt niet voorgeschreven ‘hoe’ de leerkracht hierover les moet geven, maar krijgt de leerkracht wel stevige handvatten om het onderwijs hierover zelf vorm te geven.

De onlangs met een Glazen Globe bekroonde kinderboekenschrijver Marc ter Horst, inwoner van Nijmegen (en dus vandaag op de fiets), vertelde over – en las voor uit – zijn boek Palmen op de Noordpool. Zeer passend in de kinderboekenweek (thema ‘vervoersmiddelen’) die een paar dagen eerder begonnen was.

Hierna volgden twee ronden workshops waarbij de aanwezigen konden kiezen uit tien verschillende workshops, variërend van Duurzame lessen voor de toekomst door Greenpeace tot Creatief denken ontwikkelen met techniek van HAN-docent Tie van Berkuk. Van De wereld van voedsel: weet wat je eet! door Duurzame PABO tot Duurzaamheid op het groene schoolplein van Pjotr Timmerman. Ook konden deelnemers aan de slag met de bouwstenen van Curriculum.nu onder begeleiding van Bianca Schoeber.

Deze rijke middag werd afgesloten met een biologische borrel en heerlijke verantwoorde en zeer duurzame hapjes van Trash’ure Taarten.

André de Hamer