‘Nou…. Alles goed met mij maar beredruk met opstarten van alle klassen op vier scholen in Amsterdam, Utrecht en Soest.’ Dat is de reactie van Rik Kuiper op mijn vraag hoe het ermee gaat. Rik is koploper qua Wetenschap en Techniek in het basisonderwijs en werd in 2018 gekozen tot Duurzame Docent van het jaar voor het primair onderwijs. Daltonschool Neptunus in Amsterdam is zijn thuisbasis. Hij fietst dagelijks tussen zijn huis in Baarn en zijn werk op verschillende locaties. Over duurzaamheid gesproken! Ik vraag hem hoe de Curriculum.nu bouwsteen duurzaamheid nu al terug te vinden is in zijn onderwijs. 

‘In de bouwsteen duurzaamheid voor het vakgebied mens en natuur staat dat het perspectief duurzaamheid over het reduceren van onze ecologische voetafdruk gaat, terwijl tegelijkertijd onze kwaliteit van leven behouden blijft. En het gaat over de relatie tussen duurzame ontwikkeling en technologische innovatie. Wij werken met de designathon-methode, een leermethode die ons op speelse en uitdagende wijze laat kennis maken met wetenschap en techniek (W&T). De designathon ‘Stad van de Toekomst’ die we afgelopen schooljaar hebben gehouden op de Neptunus is een mooi voorbeeld van hoe kinderen daaraan werken. In deze designathon bedachten, bouwden en presenteerden de leerlingen oplossingen voor een leefbaar Amsterdam in de toekomst. Inclusief schoon vervoer, tuinen op daken en voorstellen voor een betere balans tussen toerisme en wonen.’ Wat Rik vergeet te vertellen is dat hij zelf al zo’n daktuin heeft gerealiseerd op de Neptunus, met kippen en al.  

Rik vervolgt: ‘Een ander voorbeeld van de aansluiting bij die bouwsteen van Curriculum.nu is dat WNF hier op school de aftrap heeft gegeven met het nieuwe lesmateriaal Toekomstkunde. Ze hebben hier hun filmpje gemaakt voor op social media. En morgen zal de onderbouw schildpadjes krijten op het schoolplein voor de aftrap van een andere WNF-campagne. De volgende keer vertel ik over het maaklab voor de onderbouw, maar ik spring nu snel op mijn speedpedelec. Over een uurtje sta ik weer met leerlingen bij de kippen op het dak!’ 

Lees hier meer over wetenschap, natuur en technologie op Daltonschool Neptunus.