Tekeningen van jouw leerlingen in een nieuw voorleesboek?

geplaatst in: Nieuws | 0

Op woensdag 10-10 is het de 10e editie van de Voorleesactie op de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Voor het nieuwe voorleesboek zijn we op zoek naar kindertekeningen over duurzame energie. Welke kindertekeningen worden vereeuwigd in een mooi kinderboek over duurzaamheid? Doe mee met jouw groep of school!

Voorleesboek voor de Dag van de Duurzaamheid
Voor de Dag van de Duurzaamheid wordt een nieuwe verhalenbundel gemaakt: ‘De kracht van nieuwe Energie!’. Kinderen (4-12 jaar) maken voor het boek de tekeningen en pabo-studenten schrijven de verhalen. Eerder brachten wij op deze manier twee boeken uit: De wereld van Plastic en De wereld van Voedsel. Dit jaar is het thema Duurzame Energie.

Uit het boek wordt op de Dag van de Duurzaamheid voorgelezen op duizenden basisscholen door bekende Nederlanders, burgemeesters, wethouders, leerkrachten, ouders en duurzame professionals. Scholen in Nederland kunnen het boek gratis aanvragen.

Doe ook mee!
Wij nodigen je graag uit om met je groep of met je eigen kind een tekening, schilderij of collage te maken over Duurzame Energie. Laat de fantasie de vrije loop. In het boek wordt een selectie van de inzendingen opgenomen.

Over het thema: De kracht van nieuwe energie!
Welke ideeën hebben kinderen over Duurzame Energie? Brainstorm samen met de kinderen en denk daarbij zo breed mogelijk. De fantasie van de kinderen mag geprikkeld worden. Volwassenen kunnen zich hier inlezen.

Bespreek het thema met de kinderen bijvoorbeeld via een woord-web. Vragen die daarbij aan de orde kunnen komen: Wat is energie? Waar gebruiken we energie voor? Hoe verwarmden mensen vroeger hun huis? Hoe doen we dat nu? En hoe in de toekomst? Wat hebben energie en klimaatverandering met elkaar te maken? Wat is duurzame energie? Waarom is duurzame energie belangrijk? We gebruiken energie voor wonen, voor vervoer, voor het produceren van spullen: hoe gaat dat nu en hoe kan dat op een duurzame manier?

Hoe kunnen we samenwerken voor meer duurzame energie? Welke uitvinding is er nog nodig? Hoe kunnen we anders energie opwekken? Welke oplossingen kun jij bedenken?
Hebben mensen ook energie nodig? Waardoor kunnen wij ademhalen, lopen of zwemmen? Ook kun je een koppeling maken met het thema van de Kinderboekenweek: Vriendschap. Krijg je energie van een goede vriendschap?

Wanneer is de uiterste inzenddatum?
De eerste selectie van de tekeningen is: 15 april 2018.
De tweede selectie van de tekeningen is: 15 mei 2018

Alle informatie voor het opsturen vind je hier.
We zien de tekeningen graag tegemoet!

 

Foto’s slider: mrmayo, Daniel Lobo en Timothy Takemoto